Корените на НОВА ЕПОХА. Част II

ysnelpaspМихаел Рогге

Man and the unknown

Оригиналът:
The roots of the NEW AGE
PART TWO

Първата част можете да намерите тук

Ориенталският ренесанс на 19 век

Философите на 18-ти век са били разочаровани от състоянието на цивилизацията видяха около тях. Хвала на друга култура става популярен. Китай е един от тях. Китайски появи на мебели и порцелан. Опери и пиеси са имали китайските теми. Някои дори считат мъдростта на Конфуций превъзхожда каноните на християнството.

Силният интерес към Ориента е достигнало своя връх по време на романтизма (1790-1815).
Западните учени са започнали да учат санскрит през 17 век. Но това не беше до 19-ти век, че преводите на индийски писания станаха достъпни на Запад.

Френските учени поведоха. Заедно с санскрит (1785) други езици са дешифрирани: Пахлави през 1793 г., клиновидно писмо през 1803, йероглифи през 1822 г., и Авестийски в 1832. Пътят беше вече павирани да съкровища на Източна мисъл. Автентични текстове на будизма са открити от Ходжсън през 1821 г., докато живеят в Непал. Той получава 400 санскритски и тибетски обеми. A Пали граматиката е публикувана през 1826 г. от Бурнофф и Ласен.

Един млад унгарски, Цсома де Корос, отиде толкова далеч, за да влезете в монашеския живот в Тибет през 1850 Принсеп разчетени надписи на индийския цар Ашока между 1834 и 1837.

Проучването на исляма и Далечния изток е на път. Властите в семитски, индийски и китайски публикувани нейната литература. Преводи на доислямски писатели, персийски поети и мистици, заедно с китайската поезия бяха отпечатани един след друг.

За първи път Източна религиозна философия става общодостъпна. Това доведе до истинска Източен реннесанс. Философията и начинът на мислене, съдържаща се в източните писания изуми западния културен елит към средата на 19-ти век и са повлияли на тези философи и писатели като Шопенхауер, Гьоте, Хайне, Ницше, Шели, Емерсон, Бодлер и дьо Балзак.

Голямо уважение нарасна за източни религии сега, че техните велики творби се появяват в печата. През 1785 Уилкинс публикувани Бхагавад Гита. Преводи на Риг Веда, Махабхарата, Упанишадите, Вишну Пурана и Лотус сутра следвани, заедно с “Introduction а l’Histoire du Buddhisme Indien” от Burnouf.
Духовният подход на преоткрита религии се чувствах като освобождаване от преобладаващата Christian догматизъм. Идеята възниква на единството зад всички религии.

Спиритуализъм

В резултат на промяна на стойностите на някои духовни движения, спечелени от свежи следният.
Месмеризма беше да достигне своя връх в средата на ХIХ век. Флуидизъм и сомнамбулизъм са провеждане на проучвания в цяла Европа. Неговият метод на лечение чрез “животински магнетизъм” и работа с транс-индуцираната членки се разглежда като още едно доказателство, че съзнанието може да се произнесе въпрос. Участие Spirit в изцелението се подразбира.

Някои от тези идеи намерили своето място в движенията на христианската наука и нова мисъл.

Андрю Джаксън Дейвис (1826-1910, по-късно известен като “Провидец Паукипси”) става един от основателите на съвременната спиритизма в Съединените щати. Подобно на по-късно Едгар Кейси той може да даде точна диагноза на болестта на пациента, докато са под индуцирана “магнитен сън”. A вярващ в месмеризма той развива спиритически философия на собствените си.

Междувременно спиритизма получи свеж импулс. Когато през 1848 г. Карл Маркс започва своя “Коммунистичен манифест” с: “Призрак броди из Европа”, шпиони, направени смут в Хайдесвилл (НЙ, САЩ). Дъщерите на семейството Фокс успяха да общува с духа на мъртвец чрез почуквания. Пресата видях да го, че тези събития са станали национален новини.
Спиритизма дойде в навечерието на изобретенията на телеграфа и телефона, който направи възможно да се изпращат съобщения на дълги разстояния. Предполагаше се, че комуникацията с мъртвите – в днешно време, наречен канализиране – скоро може да бъдат открити. Сензационните докладите на семейството Фокс общуването с мъртвите направени провеждане на сеанси в дома популярна игра.Pres. Lincoln

Дори президента Линкълн (снимка) е имало контакт с медиуми и взе участие в сеанса. В европейските съдилища ситуацията е не по-малко по-различно. The спиритически движение е в ход, като твърди, милиони вярващи.

Теософия

Това беше мадам Х. П. Блаватцки (ХПБ за вътрешни лица), които подправени Европейския езотерична традиция, спиритизма и Източна Ренесанса в една последователна система, която пое аспекти на една религия. Тя го е предвидено с тайно учение, мъченик (сама), мистериозен произход и накрая, но не на последно място, тя го даде под формата на (полу-религиозна) братство. Тя твърди, че е получила от Мастери на Мъдростта ключ към тайните дълго пазени в тайна от човечеството. Това Бяло Братство – тези пионери на човечеството – се смяташе, че се прераждат по всяко време да просвети човечеството със своите напреднали идеали и култура.

HPBlavatsky и господарите й Мория, Koot Hoomi и принц Ragoczy Х. П. Блаватцки и господарите й Мория, Куут Хооми и принц Рагодзи

По този начин тя представи една забележителна и революционна концепция на живот във Вселената. В същото време тя е дал на човека нова цел на живот, основан на индийските религиозни и философски традиции.
Въпреки подигравките на тези идеи и подход правят силно впечатление на обществото края на деветнадесети век и все още е в основата на движението Нова епоха.

И все пак, без да я е знаел за него, философия ХПБ бе пропита с духа на епохата. В системата й на интелекта може да разгадавам тайните на Вселената. Нейното мото “Няма религия по-висока от истината” е насочена повече към интелектуалната проучване, отколкото интуитивни прозрения, събрани чрез медитация и съзерцание, какъвто беше случаят с мистичен теософията (без капитал!) На бивши възрасти. Във всички справедливостта трябва да се каже, че в по-късните години теософията подчерта значението на развитието на интуитивна представа чрез практиката на Източна дисциплини като Раджа йога и медитация.

От първоначалната цел на Теософското общество, когато тя е основана през 1875 г., “изучаването на древни и съвременни религии, философии и науки”, малко остана. Вместо това, той се превръща в изследване на мнението на мадам Блаватска по тази тема. Те бяха засилени в много голяма степен от претенция си, че се ръководи от Мастерите. Тези велики мъже с техните изключителни правомощия предполага, съобщени с нея телепатично, както и в “утаяват” букви, които дойдоха при нея в мистериозен начин. Отначало тя ги получи от Херметичен Братството на Луксор в Египет. По-късно те дойдоха от Бялото братство в далеч Тибет.

Доказателство за съществуването на такива Махатма, както изигран от нея, никога не е бил намерен. Въпреки това, налице е случай за познати на ХПБ, с духовни качества по-малко от предполагаемото, като застана модел за тях. (Виж “Магистрите разкри”, по-долу).

Появява възглед за живота ХПБ “да са били силно повлияни от Маконик традиция тя дойде в контакт с в детството и от членове на ложи, особено в Кайро и Париж, преди тя се премества в САЩ Махатма Писмата са във вид на психически комуникации, и са силно повлиян от нейните лични обстоятелства.
Това само по себе си не трябва да отнема от тяхната стойност. След всички части на Стария Завет попадат в същата категория.

Мадам Блаватска даде човечеството грандиозен визия на Вселената, за разлика от корсета на тесногръди догматично облик на християнството по това време. Обикновено Вярвало се е, а след това, че създаването състоя преди около шест хиляди години. Тя противодейства чрез постулира, че е било преди милиарди години и че човечеството е живял в продължение на милиони години на Земята. Тя представи също така концепцията за холистичен вселена. Популярността на съвременните идеи за прераждането и кармата – сега домакински думи – може да бъде проследено обратно към нея.

Ани Безант Ани Безант

В момента, в който тя е била преследвана от скандални слухове тя намери достоен наследник на Ани Безант през 1889. Една жена на извънредни таланти и голяма оратор. Историкът Артър Неттеркот пише: “По време на нейните осемдесет и пет години Ани Безант живели живота на много хора, някои от тях толкова невероятно, че изглежда невъзможно те са живели на всички.” Освен даде нов impetous да теософията, тя е също така да се даде Индия обратно зачитането на своя култура. Тя беше мощна сила в кампанията за индийския автономното преди Ганди и Неру-късно пое.

Кришнамурти

Кришнамурти Кришнамурти, Саанен 1967 © автор

Тя е известна също и да сме се погрижили за образованието на един много специален индийски момче Джиду Кришнамурти. Син на един индийски теософ, подарък Джидду бе открит от най-близкия колега Ц. В. Лидбитър Ани Безант е през 1909 г. За да се ужас си след достигане на зрялост той става да се застъпи съвсем различен подход към живота, отколкото теософите сториха. Неговата разформироване през 1929 Ордена на Звездата на Изток, особено основателна за него, дойде като удар в движение Теософското. Той вече е бил измъчван от сплит прозорци. Теософията стана след тридесетте години сянка на бившия ум-люлее движение. Нейната роля е поета от други.

Четвъртият начин

GurdieffГурджиев

Един от тях е основана от Георги Иванович Гурджиев (снимка). Жизнената историята на този духовен учител е толкова, обвит в мистерия като това на г-жа. Блаватска. В действителност те са имали много общи черти. Предполага се, че той е роден в Александропол (Армения), около времето, че Теософското общество е сформирана през 1875 г. от гръцки баща и арменско майка. Гурджиев твърди, че като младеж той е пътувал много. Той дори е достигнал Тибет през 1902 г., който много прилича ХПБ. Отново някои вярват, че той е бил Царска агент. В книгата си срещи със забележителни хора Гурджиев описва стремежа си за скрити Капитаните на Мъдростта, които го завели в Египет (като ХПБ) и оттам към Централна Азия и Северна Индия.

По-късно си подготовка и учения са същината на инструкцията, каза той, че е получил от различни майстори в езотерични школи. Те са отклонение от традицията теософски. И все пак, тъй като повечето учения направя, за да се закачат, те дъх променената духа на епохата.

Инструкции Гурджиев бяха насочени към хармоничното развитие на предполагаемите центрове в човека. Той дойде в момент, че психологията на Фройд е бил открил.
Когато руския балет, а именно, че на Дягилев направи голямо влияние на Запад, Гурджиев въведе революционната му форма на балет.
Така системата Гурджиев гостите се възползва от моди и прищевки на живота си.

Успенски Успенски

A отбележи руски автор Петър Демъян Успенски, който се беше оттеглил от Теософското мисъл и бе проучена времевото измерение в своята книга Четвъртото измерение, се срещна Гурджиев през 1912 г. в Москва. Гурджиев е да представи своя балет там. Успенски стана впечатлен веднага с мистериозната фигура, но никога не му вярваше напълно двамата.

В В търсене на Чудотворната Успенски разказа за необичайния обучението и приключенията, през които минават по време на руската революция. Накрая през 1919 г. и двете от тях са пристигнали в Европа и се установява във Франция и Великобритания, съответно. По това време те са се отчуждили и инициира свои училища.

Гурджиев създаден Институтът за Harmonius развитие на човека в Шато дьо Приуре де Баси-Логе, Франция, през 1922 г. Това стана печално известен с неговото грубо отношение от последователи. Това Гурджиев смята за необходимо. Той нарече това доброволно съзнателно страдание, от съществено значение за неговите поклонници, които все още са били заспали, за да се събуди на действителността.
Повече на такива центрове за обучение, ще последва от съперничещи Гурджиев последователи. Един от тях е Джон Г. Бенет, който е бил да се въведе Subud на Запад през 1957.

Нова епоха – преоткриване

Което стана известно като движението Нова епоха инжектира нов живот на почти забравени традиции в даден момент, че християнската вяра е загубила своето значение за по-младото поколение.
Голям ръст Нова епоха е е била в Съединените щати. Това не е изненадващо, тъй като тя се основава на вече съществуваща, но спящи, религиозни / философски движения, които бяха дошли до главата през деветнадесети век.

Както видяхме Източна религията и европейските окултни традиции решили голямо влияние върху интелектуалния елит на Америка през деветнадесети век. Вторият президент Джон Адамс (1767-1848) е известен с влечението му към Източна мисъл. Той е бил ненаситен читател на преводите на източните религиозни произведения.

Лидерите, които стояха от рождението на нацията са били повлияни от масонската, спиритически и розенкройцерите мисъл.”Започва нов ред на века” прокламира обратната страна на Големия печат на Съединените щати.

Осем подписали Декларацията за независимост са били масони, сред които Бенджамин Франклин (виж изображението) и Джордж Вашингтон, тъй като са шестнадесет следващите президенти.

Видни американски писатели, който стана известен като трансценденталисти, бяха дълбоко повлиян от Източна мисъл. Ралф Уолдо Емерсън (1803-1882) е един от най-големите почитатели на ориенталски религиозни класики, а именно Бхагавад Гита. Секретарката му, Хенри Дейвид Торо пише Уолдън, който е източник на вдъхновение за хипита век по-късно.

Уилям Джеймс Уилям Джеймс

Един от най-изтъкнатите американски психолози от времето на Уилям Джеймс (1842-1910), публикуван през 1902 г. своята пионерска Сортове религиозен опит, изграждане на мост между психологията и религията. Тя се превърна в крайъгълен камък на научно изследване на религията и до днес. Проф Джеймс също така призова за сериозно изследване на паранормални явления и играе водеща роля в основаването през 1885 г. на Американското общество за психични изследвания.

Забележително събитие беше парламент на религиите, проведена в Чикаго през 1893 г. Това е първият път, в който е била организирана платформа от този вид. Пред публика от четири хиляди души лидери на големите религии представиха своите виждания за живота. Един от резултатите е по-високата оценка за източни религии, които са добре представени Свами Вивекенанда излагаше вътрешната индуизма; Сойен Шаку, игумен на японски Ринзаи манастир:.. дзен-будизма Анагарика Дхармапала създадена след конгреса американски клон на Маха Бодхи общество, първият будистки общество на Запад.

Това беше само началото на една вълна от учения и гуру за осъществяване на западното мислене.
В същото време западната езотерична традиция също намери последователи в нови училища, движения и култове. Твърде много, за да отидат в тук в момента.

Нова епоха е главно движение сред по-младото поколение в края на шейсетте, че иска да играе по-голяма роля във всички аспекти на обществото. Чрез използването на ум по-разширяване на наркотици по-голяма реалност е бил разгъна на ония, които призоваха за други обяснения от традиционната религия може да даде. Неговите концепции за Бога и Любов са твърде тесни, за да се настанят по-голямата преживявания са имали за техните пътувания. Трансценденцията, себереализация, йога, медитация, всичко е част от съществуващите традиции, са били преоткрити и се практикува.

Първоначално тя е била дадено името: Епохата на Водолея да покаже новата ера на духовното обгърване като предсказано в астрологията.
В началото на седемдесетте години, когато движението е добре по пътя си, името Нова епоха беше прието. Разбира се, че това е термин, с мустаци нататък. Уилям Блейк писа през 1804-08, в неговият предговор към: “Роуз, о, млади мъже от Новата епоха!”

Както може да се очаква, Нова епоха освободи насрещни сили от страна на фундаменталистки християнски деноминации. Особено след Мерилин Фъргюсън, пише в книгата си Водолея Конспирацията че братство, посветена на тази философия представлява световна мрежа.Специализирани лица ще признаят един на друг в рамките на няколко минути, без тайни знаци, а само от кратък обмен на идеи. Това се разглежда като един вид сатанинска конспирация. Особено хората, които следват така наречените окултни практики попаднаха под подозрение.Православния християнин създаването намери съюзници в еднакво догматични Скептиците и членовете на CSICOP в усилията им да потискат и погрешни сведения, Нова епоха, окултизъм и съобщения за паранормални явления в медиите.

Но в действителност това са християните, които са започнали изопачаване на живота на Исус. Това е заключението на някои съвременни библейски учени. Най-старият документ на традицията Исус, че е оцелял, е, че на Евангелието Томас, част от документите за Наг хаммади открити в Египет през 1945 г. В него гностически Исус излезе, че има повече афинитет към Новата епоха от фундаментализъм на екстремистката християнството.

Християни смятат Библията Божието слово има предвид, че едно малко проучване показва, че най-старите четвърто кодекси век имаме е продукт на безброй грешки копиране, несъответствия, преустройство и изобретение на приказка, подобни истории, често заимствани от езически източници, за да се внуши страхопочитание на фигурата на Исус, който уж одобри техните догматични възгледи, но кой може да е бил самият еретик. За едно нещо, евангелията не са написани от апостолите. Най-важното събитие в живота на Исус, разпятието, не може дори да бъде извършено. Тя не се споменава в най-старите документи и първи век. По-късните християни всели страх в последователи с тяхното предсказание за края на света, за да дойде по-някога през живота си, започнали кървава преследването на еретици и евреи. Така те сключиха подигравка с това, което им трябваше основател преподава.

През последните няколко десетилетия на Скептиците изглежда са били успешни. Въпреки че има редовни наблюдения на НЛО, житните кръгове и други необясними събития, те едва ли някога достигне пресата. И все пак паранормалното изобилства от научно фантастични филми. Въпреки електронен глас явлението е едва ли чували вече, още един: Чарли, Чарли игра, в която моливи се движат, без да бъдат докоснати, улавя умовете на децата наскоро. Има обяснения. Както се очаква, най-невероятното идват от Скептиците. Академичната общност за психични изследвания с история изследвания от деветнадесети век нататък едва ли е чувал за повече – уви.

Нова епоха все още не е пътувал до края на пътя. Тя достига етап на зрялост, в която пшеница се отделя от царевица. И все пак, тя все още се състои от широк спектър от дейности от търговския грабеж на безкористна всеотдайност да служите на човечеството духовно. Мнозина не желаят да се свързва с името, защото той им напомня за сътресенията, свързани с въстанието на по-младото поколение в края на шейсетте и плачевен израстъци наркотици.

Човек може да се молим, че движението ще поддържа първоначалната си чистота и повишаване на високо духа на новите поколения, което му придава огромно виста на живот и цел, за да живее.

Литература:

 • Blavatsky, H.P.: The Key to Theosophy
 • Braden, Charles: Spirits in Rebellion; the Rise and Development of New Thought.(1963)
 • Darnton, R.: Mesmerism and the end of Enlightenment in France (1968)
 • Dutton, E.P.: The Theosophical movement
 • Faivre, A.: Access to Western Esotericism (1994)
 • Ferguson, Marilyn: The Aquarian Conspiracy (1980)
 • Freke, Timothy & Gandy: The Jesus Mysteries (1999)
 • Freke, Timothy & Gandy: The Hermetica (1997)
 • Godwin, J.: The Theosophical Enlightenment (1994)
 • Gurdjieff, G.I.: Meetings with Remarkable Men
 • Hanegraaff, W.J.: New Age religion and Western culture. Esotericism in the mirror of secular thought (New York 1998).
 • Hanegraaff, W.J. (ed): Dictionary of Gnosis ans Western Esoterism (2005)
 • Heelas, Paul: The New Age Movement. (1996)
 • Hutin, Serge: L’Alchimie
 • Israel, J. I.: Radical enlightenment : philosophy and the making of modernity 1650-1750 (2001)
 • Jackson, Carl T.: The Oriental Religions and American Thought (1981)
 • Johnson, K.Paul: The Masters Revealed (1994)
 • Lutyens, Mary: The Years of awakening
 • Meade, Marion: H.P.Blavatsky. Woman behind the myth.
 • Merkur, D. : The Psychedelic Sacrament: Manna, Meditation, and Mystical Experience (2001)
 • Needleman, Jacob: The new religions (1984)
 • Nethercot, Arthur H.: The first five lives of Annie Besant
 • Nethercot, Arthur H : The last four lives of Annie Besant
 • Ouspensky, P.D. : In Search of the Miraculous
 • Pagels, Elaine : The Gnostic Gospels (1979)
 • Pruyser, Paul W.: Between belief and unbelief (1974)
 • Rawlinson: The book of enlightened masters (1997)
 • Roberts, J.M.: The mythology of the Secret Societies (1972)
 • Schwab, Raymond: The Oriental Renaissance (1984)
 • Spangler, David: Revelation: The Birth of a New Age (1976)
 • Stevenson, David: The origins of Freemasonry (1988)
 • Stevenson, David: The first Freemasons. Scotland’s early lodges and their members (1988)
 • Washington, Peter: Madame Blavatsky’s Baboon (1995)
 • Wilson, Colin: From Atlantis to the Sphinx (1996)
 • Yates, Frances A.: The occult philosophy in the Elizabethan Age (1979)